Met de grote verscheidenheid aan culturen en eilanden is er altijd wel iets te vieren in Indonesië. Christelijke, islamitische en lokale feestdagen worden allemaal met veel enthousiasme gevierd. De meeste vieringen en festiviteiten hebben geen vaste datum, omdat ze afhankelijk zijn van de stand van de maan. Wil jij ook graag een viering bijwonen? In deze blog wordt er uitgelicht welke soorten festiviteiten er worden gehouden, op welke datum en hoe dit gevierd wordt. Plan nu nog jouw reis naar Indonesië!
In Indonesië staan families centraal bij het vieren van feestdagen en tradities. Tijdens speciale gelegenheden komen families samen om traditionele gerechten zoals rendang en ketupat (gevlochten rijstpakketjes) te bereiden en te delen, een symbool van verbinding en saamhorigheid. Ook populaire zoete lekkernijen staan dan op tafel.
Op Onafhankelijkheidsdag (17 augustus) nemen families deel aan lokale festiviteiten zoals parades en traditionele spelletjes, waaronder panjat pinang.
Bij islamitische feestdagen zoals Idul Fitri bezoeken families elkaar, vragen vergeving en dragen traditionele kleding. Ook horen hier cadeaus en feestelijke maaltijden bij.
De belangrijkste nationale feestdag van Indonesië is Hari Merdeka (Onafhankelijkheidsdag) en wordt gehouden op 17 augustus, de dag waarop het land onafhankelijk werd van Nederland. Vooral in Jakarta wordt dit groots gevierd met parades en optochten. In veel delen van het land vinden ook uitbundige festiviteiten plaats.
Galungan is een hindoeïstisch festival dat de overwinning van het goede over het kwade viert. Het feest is een moment om dankbaarheid aan God te tonen en boze geesten te verdrijven. Door heel Indonesië worden de straten opgesierd met versierde bamboestokken en penjor, prachtig gedecoreerde palen, terwijl offergaven overal zichtbaar zijn. De straten stralen van kleur, de sfeer is uitgelaten, en overal heerst een feestelijke stemming!
Hieronder vind je een overzicht van de grootste en bekendste vieringen op de eilanden Java & Bali. Later in de blog bespreken we ook de vieringen op andere eilanden.
Elke februari of maart verzamelt de bevolking van Lombok zich aan de zuidkust om een van de meest unieke festivals van Indonesië te vieren: Bau Nyale. De naam betekent letterlijk "het vangen van zeewormen", maar dit evenement is veel meer dan alleen dat. Vroeg in de ochtend, terwijl de zon opkomt, trekken mensen naar de stranden zoals Kuta en Seger Beach. Ze zoeken de bijzondere Nyale-wormen, die gezien worden als een teken van overvloed en geluk. Bau Nyale is ook een viering van cultuur en tradities. De festiviteiten omvatten dans, muziek, poëziewedstrijden en traditionele spelletjes.
De Regatta Lepa is een kleurrijke viering op het water dat jaarlijks in april plaatsvindt in Sulawesi. Deze feestelijke gebeurtenis, vaak gehouden in de regio Tana Toraja of andere kustgebieden, draait om de traditionele Lepa, de prachtig versierde boten die door de lokale gemeenschappen worden gebouwd en gekoesterd.
Pas je kleding aan de omgeving aan. In toeristische gebieden is Westerse kleding meestal geaccepteerd, maar in minder toeristische regio’s wordt uitdagende of blote kleding vaak als ongepast beschouwd. Soms is het dan ook handiger om een kniebroek of lange broek aan te trekken in plaats van een short. Dit geldt overigens ook voor andere Aziatische landen.
Het bijwonen van een van deze festiviteiten in Indonesië is veel meer dan een momentopname; het is een diepe duik in de levendige cultuur en eeuwenoude tradities van het land. Deze festivals laten niet alleen de kleurrijke cultuur van Indonesië zien, maar ook de vriendelijkheid en gastvrijheid van de lokale bevolking.
Onze reisspecialist Kim in Indonesië
"Mijn hart maakte een klein sprongetje toen ik hoorde dat ik weer op studiereis mocht naar mijn tóch wel favoriete bestemming in Azië; Indonesië! Inmiddels de 7e reis die ik naar dit prachtige land mag maken en dit keer naar Bali & Lombok!
Neem een kijkje bij onze voorbeeldreizen. Stel hier nog jouw droomreis samen!