Hindoeïsme & feestvieren in India

Hindoeïsme is een van de oudste levende godsdiensten ter wereld. De godsdienst speelt een belangrijke rol in het leven van de Indiër omdat het te maken heeft met de manier waarop je leeft, eet en tegen de wereld aankijkt.

Het hindoeïsme is geen streng geloof, het is meer een manier van leven dan een aantal vaste geloofspunten. Het kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Sommige Hindoes bidden iedere dag, anderen bijna nooit. Bidden en de tempel bezoeken zijn niet verplicht. Maar alle Hindoes delen wel een aantal geloofspunten. Hindoes geloven dat bij iemands dood zijn ziel voortleeft en herboren wordt in een ander lichaam van een mens of dier. De kwaliteit van je volgende leven hangt af van de manier waarop je je in dit leven gedraagt. Als je goed leeft, word je herboren in een hogere vorm van leven. Als je slecht hebt geleefd, word je herboren in een lagere levensvorm. Deze keten van daad en gevolg wordt karma genoemd.

diwali-8329108_1280

Hindoes bidden niet zoals de christenen tot God, in plaats daarvan vereren zij honderden goden. De belangrijkste drie hindoe-goden zijn Brahma (de schepper), Vishnu (de beschermer) en Shiva (de verwoester). Vishnu en Shiva zijn zeer geliefd bij de Indiërs, veel tempels zijn aan hen toegewijd.

Het hindoeïsme kent vele feesten, sommige landelijk, andere viert men alleen in bepaalde dorpen. De vieringen kunnen bestaan uit het houden van puja, het eten van speciaal voedsel, zingen, dansen en het bezoeken van familie en bekenden. Het is bijzonder om tijdens een rondreis India een feestdag mee te maken. We belichten drie van de belangrijkste hindoe-feesten:

1. Holi

Holi viert men in India aan het einde van de winter om de lente in te luiden. Het is een zeer kleurrijk feest. Op de avond voor Holi bouwt men brandstapels om poppen van de heks Holika te verbranden. De legende vertelt dat Holika haar neef probeerde te doden omdat die Vishnu vereerde, maar zelf gedood werd. Holi viert men door oude kleding aan te trekken en elkaar te overgieten met gekleurd water en poeder. 's Avonds brengt men een bezoek aan familie en worden er lekkernijen gegeten. Het feest duurt 2 dagen.

2. Divali

Divali is het lichtjesfeest en geeft het begin van het hindoe-nieuwjaar aan. Tempels, huizen en winkels zijn versierd met kleine lichtjes bedoeld als wegwijzers voor de held Rama naar Ayodhya na zijn overwinning op Ravana. Ook steekt men in dorpen en steden veel vuurwerk af. Divali is ook gewijd aan Lakshmi, de godin van rijkdom. Het feest duurt vijf dagen.

3. Dussehra

Tijdens het Dussehra-feest voert men toneelstukken op over het leven van Rama, en worden grote poppen van Ravana verbrand. Op andere plaatsen heet het feest Durga Puja, en viert men de overwinning van Durga op de stiergeest Mahishasura. Het feest duurt in totaal wel tien dagen.

Alle artikelen