Festivals & feestdagen in Vietnam

Festivals en feestdagen in Vietnam zijn vrolijk en kleurrijk. Je ziet vaak optredens met muziek en dans, spannende activiteiten zoals drakenbootraces en straatoptochten. Doe mee en ontdek de verhalen en tradities van Vietnam tijdens een van deze vieringen tijdens je reis!

Lampionnen Vietnam

Vietnamezen trekken door het hele land om hun familie te bezoeken en genieten van feestelijke maaltijden. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met nieuwe kleding, schoongemaakte huizen en opgeknapte voorouderlijke graven. Tijdens Het Chinese Nieuwjaar zijn de meeste winkels en veel restaurants gesloten. Hieronder geven wij een overzicht van aankomende vieringen in Vietnam in 2025.

Vietnam festivals

Het Chinese Nieuwjaar, ook wel bekend als Tết, is het grootste en belangrijkste festival in Vietnam. Het Tet-feest duurt officieel drie dagen, maar veel Vietnamezen hebben een week vrij. De festiviteiten kunnen zelfs wel twee weken duren! Tijdens deze periode staat familie centraal. Velen keren terug naar hun geboortestad om samen het nieuwe jaar te vieren. De feestvreugde is overal merkbaar! Sluit je aan bij de festiviteiten door te genieten van kleurrijke bloemententoonstellingen, vuurwerk en vier het nieuwe jaar samen met de lokale bevolking. De Vietnamezen geloven dat ook de geesten van de overleden familieleden terug naar aarde komen om het festival te vieren. 'Tet' is ook de verjaardag van elke Vietnamees. Met het Chinese Nieuwjaar wordt iedereen een jaartje ouder; voor Vietnamezen is het dus niet van belang op welke dag ze geboren zijn. 

Full Moon Festival, het midherfstfeest dat eind september wordt gevierd, staat in het teken van de verkoop van 'moon cakes' en kinderen die met kleurrijke lampionnen in allerlei prachtige vormen door de straten lopen. In de steden wordt dit feest minder uitbundig gevierd, maar op het platteland blijft het van groot belang.

Tijdens de viering van de verjaardag van Boeddha worden tempels in het hele land versierd met beelden en lantaarns. De lokale bevolking brengen offers van traditionele gerechten, vers fruit en bloemenkransen, waarmee ze de geboorte, verlichting en het overlijden van Boeddha herdenken. Voor een bijzondere ervaring kun je het beste de volgende locaties bezoeken; de Quan Su-pagoda, de wijk Tran Hung Dao in Hanoi, de wijk Hoan Kiem of de Quan Su-straat. Deze plekken staan bekend om hun levendige en indrukwekkende vieringen van deze feestdag. Daarnaast brengt deze dag ook iets moois onder de mensen, zoals het helpen van ouderen en zieken of gewoon een gebed tot Boeddha.

Tijdens je reis in Vietnam zul je ongetwijfeld veel vrouwen zien in een combinatie van een jurk en een broek. Deze unieke outfit, bekend als de Ao Dai, is een iconisch kledingstuk dat symbool staat voor de rijke geschiedenis en cultuur van Vietnam. Door de jaren heen heeft het ontwerp verschillende transformaties ondergaan om de vorm te krijgen die we vandaag de dag kennen. En ja, je mag zeker als toerist een Ao Dai dragen. Vietnamezen hebben hier geen probleem mee.

Wanneer je tempels of andere religieuze locaties bezoekt, is het belangrijk om kleding te dragen die zowel de schouders als de knieën bedekt. Het uitdoen van je schoenen is een teken van respect en reinheid. Dit gebruik is een eenvoudige maar belangrijke manier om je waardering voor de Vietnamese cultuur te tonen.

De ervaring die je mee naar huis neemt!

Alle artikelen