Voor vrijwel alle Nepalgangers is hoofdstad Kathmandu het begin- en eindpunt van een rondreis Nepal. De smog en verkeerschaos doen je adem stokken, maar eenmaal gewend is Kathmandu een heerlijke stad om een aantal dagen in te vertoeven en de cultuur op te snuiven. De perfecte plek voor een eerste kennismaking met het lokale eten en drinken in Nepal.
Met name na een trektocht door niet-toeristische bergoorden is Kathmandu een culinair Walhalla. Eindelijk niet meer tweemaal daags dal bhat, liters thee en water, maar een keur aan internationaal eten en drinken.
De meeste toeristen nemen hun toevlucht tot de populaire wijk Thamel. Daar immers barst het van de goedkope hotels, bars, souvenirwinkels, reisbureaus en restaurants. 'Alles' kun je eten in Thamel, van Tibetaans, Thaïs en Japans tot Mexicaanse taco's, Belgische friet (!) en vorstelijke appeltaart volgens grootmoeders recept (Pumpernickel Bakery).
Bij mijn laatste bezoek aan Nepal nodigde mijn vriend Om Shahi, touroperator in Thamel, mij uit voor een etentje. Na mijn trektocht naar de hemelse meren van Gosainkunda kon ik heerlijk aanschuiven in het Cha Cha Café, een 'multi-cuisine'-restaurant, met onder meer Japanse gerechten op de kaart. Hoewel midden in Thamel, bleek Cha Cha een oase van rust, het eten zeer betaalbaar én smakelijk. Omdat Om mij als vaste klant bezweerde dat de keuken van Cha Cha betrouwbaar is, durfde ik gewoon vlees en een groene salade te bestellen. Geen centje pijn, het smaakte uitstekend en mijn darmen protesteerden geen moment.
Wat verderop, vlakbij de 'ingang' van Thamel, waar honderden gebutste taxi's te vinden zijn, zit een andere absolute aanrader, het wat chiquere Thamel House Restaurant. Het is een werkelijk prachtige zaak, met een verrukkelijke, authentieke Newari-keuken. Zeer de moeite waard om na de dagelijkse porties dal bhat tijdens de trektocht ook eens van de Nepalese cuisine de luxe te kunnen proeven!
De boeddhistische wijk Bouddha is mijn favoriete wijk in Kathmandu. Veel rustiger dan Thamel, sereen en oogverblindend mooi. Je wordt er bedwelmd door de geur van wierook en boterkaarsjes, de gebeden die diverse keren per dag opklinken uit tempels en de kloosters en de spirituele muziek die uit alle winkels schalt: 'Om mani padme hum'.
Is het een koude avond, neem dan vooral een tongba als drankje, of liever gezegd, als belevenis! Tongba komt uit Oost–Nepal en wrodt geserveerd in een houten tonnetje. Qua smaak en promillage een beetje te vergelijken met sake. Over de gefermenteerde gierst (jaand) in de ton schenk je kokend water. Even laten trekken en dan met een rietje voorzichtig een slokje nemen. Het mooie is dat je met één tonnetje en een thermosfles tato pani (heet water) de hele avond kunt doen! En dat is geen straf in dit knusse huiskamertje!