Kerala, een deelstaat in het uiterste zuiden van India, is een fantastische bestemming voor een afwisselende reis. Prachtige natuurgebieden, vriendelijke bevolking, interessante steden, ongerepte stranden en bovenal heerlijk eten!
De unieke geografie van Kerala (met in het Oosten een bergketen en in het Westen de Arabische Zee) zorgt ervoor dat er een overvloed aan heerlijke kruiden, diverse groenten en een grote verscheidenheid aan tropisch fruit te vinden is. En.. bijna alles gebruiken zij om mee te koken!
Kerala wordt ook wel “de Spice Coast van India” genoemd en is de grootste specerijenproducent ter wereld. Er groeit onder andere cardamon, nootmuskaat, steranijs, kaneel, vanille, peper, kruidnagel, gember en kurkuma. De keuken van Kerala kent, door de lange internationale handelsgeschiedenis, vele buitenlandse invloeden en is daardoor heel divers.
Met een enorme kustlijn, vele rivieren en de uitgestrekte Backwaters is het niet verwonderlijk dat ook vis een belangrijk onderdeel is van vele maaltijden en lekkernijen. Maar ook vegetariërs kunnen hier heerlijk eten.
De traditionele maaltijd van Kerala is Sadya; gekookte rijst met daarom heen diverse (vegetarische) gerechten geserveerd op een bananenblad. Omdat het er niet alleen mooi uitziet, maar ook heerlijk ruikt en smaakt is deze maaltijd een feestje voor de zintuigen!
Eén van de bekendste ontbijtgerechten in Kerala is Puttu. Traditionele Puttu is gemaakt van rijstmeel, bestrooid met geraspte kokos en is gestoomd in bamboe. Vaak gegeten met banaan, papadum en kadala-curry, maar tegenwoordig zijn er vele nieuwe en interessante combinaties mogelijk.
Kerala heeft ook een verscheidenheid aan lunchgerechten die uniek zijn voor deze regio. Populaire lunchgerechten zijn Avial (een mix van vele groenten met rijst), Karimeen Pollichathu (een heerlijke gekruide vis uit de Backwaters), Malabar Biriyani (een kruidige rijstgerecht en uiteraard de Kerala Vis Curry.
Een van de meest bekende desserts in het gebied is Palada Payasam: vermicelli en rijst gekookt in melk, met cardamon, suiker en boter. Het dessert wordt gegarneerd met rozijnen en cashewnoten.
Zin in een zoete snack? Probeer eens Kozhukatta; Gestoomde rijst dumplings gevuld met gezoete kokos of Kuzhalappam; krokante en knapperige rolletjes gemaakt van rijstmeel en geraspte kokos.
Tip: Bestel eens iets bij een “thattukada” (een kraampje langs de weg) of een “chaayakada” (theestalletje)!
Theeliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Kerala. De deelstaat beschikt over vele prachtige theeplantages en er worden ontzettend vele soorten thee verkocht. De meest populaire drank is Chai, gemaakt van zwarte thee, gember, suiker, water en melk. Als je de mogelijkheid hebt, bestel dan een keer een meter-chai bij een theestalletje. Het bijzonder om te zien hoe een meter-chai gemaakt wordt. Het is een precisiewerkje, waarbij (tegelijkertijd) de ingrediënten worden gemixt en de thee wordt gekoeld. De “chaiwalla” schenkt de thee van de ene naar de andere kop, totdat de afstand tussen de kopjes precies een meter is. Nadat dit proces nog een keer is herhaalt, kun je genieten van heerlijk kopje Chai.
In iedere rondreis India kunnen we culinaire onderdelen toevoegen. Vink op het aanvraagformulier als interesse culinair aan en wij nemen het mee in het voorstel!