Wat is de beste reistijd voor Azië?

De beste reistijd voor Azië varieert sterk per bestemming, vanwege de diverse klimaten en landschappen in de regio. Elk land heeft weer unieke weerpatronen, zoals moessons of seizoensgebonden hoogtepunten, die je reiservaring kunnen beïnvloeden. Hieronder volgt een overzicht, zodat je precies weet wanneer je het beste kunt reizen.

India

Het klimaat van een groot land als India is natuurlijk zeer gevarieerd. De Himalaya en de uitlopers kennen een zeer koude winter en sommige plaatsen zijn slechts een paar maanden per jaar te bezoeken. India kent drie hoofdseizoenen: winter, zomer en de moessonperiode. De wintermaanden van oktober tot en met maart zijn aangenaam en droog met zonnige dagen. Houd er rekening mee dat de temperatuur in Rajastan in de maanden december en januari gemiddeld onder de 20°C ligt. De zomermaanden van april t/m juni zijn erg warm, de temperatuur ligt dan tussen de 40°C en 45°C.

De zuidwestelijke moesson ontstaat gewoonlijk begin juni aan de westkust en verspreidt zich daarna over de rest van het land. De moessontijd kenmerkt zich door korte en zeer krachtige regenbuien. Tegen eind september is de moesson in de meeste gebieden voorbij, behalve in het zuidoosten. Hier wordt de grootste regenval juist in oktober en november gemeten.

Nepal

Afhankelijk van waar je bent kan de temperatuur in Nepal erg verschillen. Van subtropisch op de vlaktes tot koud in de hoger gelegen gebieden. De beste reistijd om Nepal te bezoeken is het voorjaar (van midden februari tot en met mei) en het najaar (van oktober tot en met december). Tijdens het voorjaar is de temperatuur aangenaam en is de lucht helder waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de bergen. In het voorjaar zijn de heuvels bedekt met talloze bloemen. In het najaar kunnen de nachten koud zijn. Tijdens de moessonperiode (van juni tot oktober) regent het regelmatig. Ook in deze periode is Nepal goed te bezoeken, maar een trekking is niet mogelijk. Het is erg bewolkt en de paden zijn glibberig.

Bhutan

Bhutan heeft vanwege de hoogteverschillen meerdere klimaatzones. In het noorden (rondom de Himalaya) heerst een bergklimaat. De zomers in dit gebied zijn koel en de winters zijn streng. Het zuidelijke gedeelte van Bhutan is subtropisch. In deze regio zijn de zomers heet en vochtig en de winters zijn zacht (gemiddeld 17 graden). In het centrale deel van Bhutan, waar de meeste reizen plaatsvinden heerst een gematigd klimaat. De zomers zijn aangenaam (tussen de 15 en 25 graden) en de winters zijn koel. In de wintermaanden koelt het ’s avonds en ’s nachts flink af (tot enkele graden onder het vriespunt). Vanwege de ligging heeft Bhutan ook te maken met de moesson. Deze duurt globaal gezien van juni t/m september. In deze periode kun je te maken hebben met (hevige) regenbuien.

Sri Lanka

Sri Lanka heeft een vochtig en tropisch klimaat. Het land kent alleen geen tropische hitte, omdat er langs de kust altijd een oceaanwind waait. In de kustgebieden ligt de temperatuur meestal rond de 28 °C. In de bergen is het echter wat minder warm. Door de hoogtes zakt de temperatuur soms naar 16 °C. Sri Lanka ligt vlakbij de evenaar, waardoor de temperaturen in het land ongeveer het hele jaar gelijk zijn. Het land kent twee regenseizoenen; de Maha en Yala. De Maha vindt plaats in oktober tot en met januari en komt voornamelijk voor in het Noordoosten van het land. De Yala zorgt voor regen in van mei tot en met augustus in het Zuidwesten van Sri Lanka. De regenval is vooral in het begin van het seizoen het hevigst. Naarmate het regenseizoen zijn einde nadert, wordt de regenval langzaamaan minder. De regenbuien zijn over het algemeen hevig en kort en vinden vooral in de middag plaats.

Laos

Laos heeft een tropisch klimaat en kent drie seizoenen. Het regenseizoen, het droge seizoen en het koele seizoen. Het droge seizoen loopt van maart tot juni. Tijdens deze periode is het gemiddeld 35 graden. In juni gaat het droge seizoen over in het regenseizoen, dat tot oktober duurt. In deze periode is het gemiddeld 25-30 graden. De meeste regen valt in de namiddag en 's avonds. In het noorden van Laos valt over het algemeen wat meer regen dan in het zuiden. Het koele seizoen begint in november en duurt tot eind februari. Deze periode kenmerkt zich door koude nachten en een altijd aanwezige koele bries. De gemiddelde temperatuur is 20- 25 graden. In de hoger gelegen gebieden kan het kouder zijn.

Vietnam

Vietnam is een uitgestrekt land waardoor het verschillende klimaatzones kent. Dit zorgt ervoor dat het land in principe het gehele jaar door bezocht kan worden zolang er bij de reisroute rekening wordt gehouden met de verschillende klimaten. We kunnen het land opdelen in drie regio’s: Noord-, Centraal- en Zuid-Vietnam.

Noord-Vietnam

Hier heerst een subtropisch klimaat. De zomer loopt ongeveer van mei tot oktober, dan is het heet en vochtig. De meeste regen valt in de maanden juli, augustus en september. De winter duurt van november tot maart.

Ha Giang Loop in Vietnam De Ha Giang Loop in het noorden van Vietnam

Centraal-Vietnam

Hier heerst een tropisch klimaat met hoge temperaturen het hele jaar door. Tussen januari en augustus is het droog en heet. De meeste regen valt in de maanden oktober en november.

city-4484180_1280 Historisch Hoi An in Centraal-Vietnam

Zuid-Vietnam

Hier heerst ook een tropisch klimaat en kenmerkt zich door een milde droge periode tussen december en maart, een hete droge periode tussen april en juni en een regenseizoen tussen juni en november.

via Mekong Delta naar Cambodja Via de Mekong Delta naar Cambodja

Indonesië

Qua klimaat is Indonesië het gehele jaar door te bezoeken, voor wat betreft de regentijd varieert dit per eiland. Voor Java, Bali, de kleine Sunda Eilanden, Sulawesi en Papua zijn november tot en met maart de natste maanden. Van april tot en met oktober is het op deze eilanden over het algemeen droog. De Molukken hebben een omgekeerd seizoen, hier zijn april tot en met september de natste maanden en zijn oktober tot en met maart juist droog. Kalimantan heeft het hele jaar door een nat klimaat. Ook Sumatra heeft het hele jaar door een vrij nat klimaat. De drogere maanden in Sumatra zijn januari tot en met juli, waarbij het met name in mei meer regent dan in de andere maanden. Maar de regentijd heeft ook zijn voordelen; het is minder druk en het land is prachtig groen!

Let op: niets is zo veranderlijk als het weer. Het kan voorkomen dat er dagen zijn waarop het weer en de temperatuur afwijken van bovenstaande informatie.

Benieuwd naar de beste reistijd die perfect aansluit op jouw reiswensen? Onze reisspecialisten helpen je graag! Neem gerust contact met ons op, of nog beter: kom langs bij ons kantoor in Delft voor persoonlijk advies.

Alle artikelen